Bijna thuis - Reisverslag uit Humen, China van Arno Pattiwael - WaarBenJij.nu Bijna thuis - Reisverslag uit Humen, China van Arno Pattiwael - WaarBenJij.nu

Bijna thuis

Door: Arno

Blijf op de hoogte en volg Arno

18 April 2009 | China, Humen

8 weken zijn voorbij gevlogen en er is al zo veel gebeurd. Wat een ervaring en als ik terug kijk had ik dit zeker niet verwacht en dan bedoel mijn eigen ontwikkeling maar ook van mijn medewerkers. Het is interessant om te zien dat de ideeën opgepikt worden en dat ze ook nog eens worden uitgevoerd. Dit had ik zeker niet zo snel verwacht en dat geeft mij meer ruimte om mezelf meer te focussen op het commerciële gedeelte, want daar moet ik het van hebben. Het geeft me daarom ook vertrouwen dat ik met een gerust hart terug naar Nederland kan gaan zonder me druk te maken of het wel doorloopt. Natuurlijk blijf ik het ook monitoren vanuit Nederland en dat is een kwestie van mails checken en ff skypen. Zal ik in de ochtenden doen en daar zullen ze thuis niet veel van merken. (hoop ik). Ik heb toch niet veel bagage bij me voor de terugreis. Een nieuwe koffer voor Milou en een paar spulletjes denk ik die ik niet nodig vind of heb. Wat ik zeker de volgende keer meeneem is mijn gitaar kan ik een beetje geld bijverdienen aan de kant van de weg. Deze week lange dagen gemaakt en ik kan niet in detail treden want dat betreft Vanga. Veel telefoongesprekken gehad tot in de late uurtjes. Deze Telephone conferences doen we trouwens altijd met skype en daar kunnen maximaal 4 personen aan deelnemen en dan zit je dus uren aan de telefoon voor 0 euro. Voor diegenen voor wie het van toepassing is zou ik daar zeker gebruik van maken en op jaarbasis scheelt dat voor bedrijven duizenden euro’s. Waarom het zo lang duurt is dat onze Chinese collega’s ook in het chinees overleggen met elkaar en dat zit er een dame bij die het voor mij weer vertaalt in het Engels. Dat is bijna niet te volgen via de telefoon om dat het wel goed Engels is maar net te weinig om het te volgen en te begrijpen wat ze vertaald heeft. En ik weet dat ze niet alles vertaald want soms duren de Chinese discussies meer dan 10 minuten en vertaald ze het in 1 minuut. Dus ik ook weer tactisch en praat dan gewoon Nederlands tegen Tonny of Robert. Blijft een spel en chinezen zullen nooit het achterste van hun tong laten zien en ze weten dat we een communicatie barrière hebben en daar maken ze dankbaar misbruik van. Altijd opletten dus en vandaar dat ik ook een vaste vertaalster heb. Voor diegenen die in China zaken willen doen zul je met veel situaties rekening moeten houden en één daarvan is dat de chinees jou zal proberen uit te putten tot je weinig of geen energie meer hebt en dan toeslaat op het juiste moment. Je bent zwak en je wilt een beslissing afdwingen en zeker met onderhandelen moet je daar alert op zijn. Speel het spelletje mee en zeg ook dat het geen probleem is en ben niet concreet, dan wordt de chinees onzeker en weet niet waar die aan toe is en zal beetje bij beetje toegeven en dat moet je ervaren en is een interessant spel. Kun je ook in Europa toepassen want die zijn ongeduldig..haha. Verder heb ik een nieuwe klant uit Amerika op bezoek gehad en die is hier heel de week geweest en dat ziet er zeer goed uit. Deze week ook naar de grootste beurs van China geweest in Guangzhou – De Canton Fair – en daar veel gezien wat voor Vanga zeer interessant is. Beurzen zijn overal hetzelfde en ook hier in China. De ene stand nog mooier dan de andere en heel veel kleine standjes met leveranciers en van gekleurde fotolijstjes tot boormachines en van de mooiste audio to de kleinste laptops. Ik was daar samen met Lissa en nu is het opvolgen belangrijk en kijken wat daar uitkomt. Oh ja van de week thuis bij Dominique en z’n vrouw gegeten. Lekkere Wurst mit Kartoffeln en natuurlijk halve liters. Was erg gezellig en is een eer iets anders dan een restaurant. Jan mocht je kans zien om naar China te gaan we samen wel een paar keer naar de Sushi bij mij om de hoek. Errrrug goed! Ik lees in de berichten dat er al meteen een feestje is bij Astrid, nou om zo weinig mogelijk last te hebben van Jetlag moeten we dat maar doen en zien we elkaar ook weer allemaal tegelijk. Goed gepland! Vanavond een kleine afscheidsparty en ik moet om 21:00 aanwezig zijn de Magic Pea(mijn favoriete internet café en waar we elkaar allemaal hebben leren kennen). Ben benieuwd wat ze voor mij in petto hebben en ik denk dat ze me meenemen naar de Grand Noble. Dat is een 5 sterren hotel in de buurt waar ik voorheen ook altijd verbleef. Daar hebben ze ook een leuke kroeg met live band en die spelen allerlei muziek. Soms is het niet om aan te horen en de andere keer klinkt het heel goed. Hetzelfde als bij mij zak mar zegguh. Dus ze weten dat ik in een band zing en ze hebben me nog nooit gehoord en zijn zeer benieuwd. Dus dat wordt een optreden in The Kentucky Bar. Zal voor de zekerheid mijn fototoestel meenemen. Even heel wat anders ik heb vier mooie planten gekocht voor op het balkon en met dit weer hebben ze elke dag water nodig. Wie kan er de komende twee weken mijn planten verzorgen? Alle reacties graag naar plantenzonderwater@Humen.com en graag voor de 22ste April dan kan ik daar nog op reageren en een keuze maken. Zo niet dan vraag ik wel een van de werksters van het appartementen complex. Voor 50 RMB doen ze veel. Ik kijk er erg naar uit om weer terug te gaan naar Nederland en ga zo veel mogelijk genieten van de tijd dat ik daar ben, want twee weken is kort en daarna ben ik 9 weken van huis. Want ik moet terug zijn voor de 4-daagse. Vervelend om te horen dat Annette wel is ingeloot en Drea niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit een grote teleurstelling is voor beiden. Ze zijn volop in training en erg fanatiek en nu dit. Het is gewoon klote. De brief is onderweg en het is nu hopen dat daar een reactie op komt zodat jullie alsnog samen de 4-daagse kunnen lopen.. Ik zou alle media die er maar is proberen te benaderen. Het nadeel is denk ik dat er vele duizenden niet zijn ingeloot en waarschijnlijk ook proberen via andere wegen een ticket te bemachtigen. Succes en tot volgende week!

• 18 April 2009 - 09:31

Luc J:

Hey broertje,

Leuk om te lezen dat je aanpak z'n uitwerking heeft ;)

Alvast "welcome back"!

Mazzel

• 18 April 2009 - 15:00

Akkie:

hé Arno
    ja jammer hè dat Drea niet is ingeloot. Ze zijn vandaag net als pim bezig met de bloesemtocht lopen. het is prachtig weer en daarom erg druk. 30.000 man. Een record.
    Fijn dat je weer even naar huis komt. ik hoopt dat we nog even iets kunnen afspreken. Goeie reis en we horen van elkaar.
    Doei

• 18 April 2009 - 18:42

Fam. De Goeij:

Hee Arno,

Na al het harde werken bijna naar huis!
    Vanuit Heesch wensen we je namens het rosé en bubbelsteam een hele goede reis enne...de `dakpanrose´rosé staat koud!!

greetz

• 24 April 2009 - 17:15

De Witjes :

Welkom thuis Arno,geniet ervan weer even lekker met z´n vieren. Groetjes de Witjes

• 13 Mei 2009 - 10:06

Domien Maja Romy:

hoi arno ik weet niet of je al weer terug naar china bent.vond het leuk de woensdag om zoveel over china en jouw werk daar te horen en te zien.hopelijk tot gauw.groetjes uit het mooie berge.
    domien-maja-romy

Nederlands Consulaat

28 Maart 2009

Reactie op de berichtjes
Arno

Arno Pattiwael,44 jaar, getrouwd en twee dochters van 14 en 13. Hobbies zijn muziek en heb tot voor kort in twee bands gezongen en er één moeten opgeven i.v.m. het werk wat ik dit komende jaar in China ga doen.Speel ook graag gitaar en ben zeker geen virtuoos en is wel een heerlijke uitlaatklep voor mij.De uitdaging is een verkoop kanoor op te zetten en voor het einde van dit jaar zal ik op zoek gaan naar een vervanger voor mij. Onze business is alles wat gerelateerd is aan ex -en interne bekabeling. Ik heb al heel wat ervaring opgedaan in China de laaste 6 jaar en het blijft me fascineren.Nu zit ik per 1 maart van dit jaar een langere periode in Humen(bij Shenzhen). Een dorp vergleken bij de steden als Shanghai, Beijing, Shenzhen etc... Humen is wel de place to be for fashion en elk jaar in November komt hier de creme de la creme op het gebied van mode.

Actief sinds 16 Feb. 2009